...

NEVÜ İzci Kulübü

Teknik İzcilik Bilgileri

Ateşin Yakılması
Ateşin yakılabilmesi ön hazırlık ve dikkat gerektirir. Ateşin yakılacağı yerin tespitinin yapılması, malzemelerin toplanması ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir.

Ateşi yakacağımız yer, ağaç altlarından uzak, çerçevesinde kolay tutuşabilir cinste çalı veya ot bulunmayan, çadırlardan uzak, rüzgarın esiş yönüne göre taşınması zor alanlarda olmalıdır. Ateş yakacağımız alanın en az 2-3 metre çapındaki bölümü temizlenerek yangın ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.

Ateş alanının çevresi kolay patlamayacak taşlarla çevrilmelidir.

Ateşin Söndürülmesi
Ateş yandığı sürece başında mutlaka birinin bulunması, işimiz bittiğinde de dikkatle söndürülmesi gerekir. Ateşin söndürülmesinde genellikle kum veya toprak, su, kürek kullanırız.

Tamamen sönmüş olan ateşi çevreye zarar vermeden temizleriz.

ATEŞ ÇEŞİTLERİ

Yıldız Ateşi
Odunlar yerde yıldız biçiminde çatılır. Yer hafifçe derinleştirilir. Odunların uçları yandıkça birbirine yaklaştırılarak devamlılığı sağlanır. Daha çok ısınma amaçlı olarak kullanıldığı gibi; hafif ısı gerektiren yiyeceklerin pişirilmesinde de kullanılır.

Yansıtıcı Ateş
Yanan bir ateşin önüne yassı bir taş veya ağaçlardan yapılan reflektör (Yansıtıcı) yardımıyla, ısının bir yöne gitmesinin sağlamak amacı ile kullanılır. Eşya kurutmak ve barınak ısıtmak için elverişlidir.

Kamp Ateşi
Boyun olarak birbirine yakın 2 odun seçilir ve paralel bir şekilde yere konur. Sonraki 2 odun bunlara dik olacak şekilde bunların üstüne, köşelere doğru konur. Bu şekilde odunlar belli bir yüksekliğe ulaşıncaya kadar; kalından inceye, uzundan kısaya doğru dizilir. Ortadaki boşluğa da ince dallar doldurulur. Ateşin boyu kullanılan odunların miktarına bağlı olarak değişebilir.

OCAK ÇEŞİTLERİ

Üç Ayaklı Ocak
Bu tür ocak tek bir tencere ya da tava için uygundur. Böyle bir ocağı hazırlamak için tripot yapmamız gerekir.

Avcı Ocağı
İki kütüğü tencereyi üzerine koyabilecek şekilde yerleştirin. Ateş kütüklerin iç tarafında yanacaktır.

Hendek Ocağı
Rüzgarlı bir günde hendek ocağı, toprak yüzeyinde kurulan diğer ocaklardan çok daha uygun ve güvenli olacaktır. Böyle bir ocak yapabilmek için kürek hendek kazılır. Ateşin hava alması için hendeğin rüzgara bakan tarafını genişletilir.

DÜĞÜMLER